ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι Βρυγμός (τρίξιμο δοντιών) και από τι προκαλείται;

Βρυγμός ή τρίξιμο δοντιών λέγεται το παραλειτουργικό (μη φυσιολογικό) τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας ή και της ημέρας. Όταν σφίγγουμε ή τρίζουμε τα δόντια μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, κουράζουμε και υπερφορτώνουμε το στοματογναθικό μας σύστημα.

Οι κυριότερες αιτίες αυτής της παραλειτουργίας του στόματος είναι:
 • Οι ανωμαλίες στη σύγκλειση των δοντιών.
 • Οι τραυματισμοί της κάτω γνάθου και της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης (Κ.Δ.) ή άλλες διαταραχές της Κ.Δ., όπως οι αρθρίτιδες.
 • Το άγχος, δηλαδή το αγχώδες άτομο που βρίσκεται σε περίοδο στρες ή έντασης.
 • Η ψυχολογική κατάσταση, όπου ο ασθενής βιώνει καταπιεσμένο θυμό ή απογοήτευση.
 • Η επιθετική, ανταγωνιστική ή υπερδραστήρια προσωπικότητα.
 
Ο βρυγμός μπορεί ακόμη να εκδηλωθεί σαν αντίδραση σε οποιοδήποτε οξύ ή χρόνιο πόνο.
 
Η θεραπεία του βρυγμού είναι συνήθως συμπτωματική, στοχεύει δηλαδή στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την προστασία των δοντιών και των προσθετικών εργασιών. Το κυρίως θεραπευτικό μέσο είναι η κατασκευή από τον οδοντίατρο ενός ειδικού νάρθηκα βρυγμού ΤΜJ.

Τι μπορεί να μου εξασφαλίσει γερά δόντια και ούλα;

Η αποτελεσματική στοματική υγιεινή, οι ετήσιοι έλεγχοι από τον οδοντίατρο και η σωστή διατροφή.

Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο;

Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται έλεγχος στα δόντια και στα ούλα, ακόμα και αν δεν νιώθουμε κάποια ενόχληση. Κάθε 6 μήνες τα παιδιά και ασθενείς με περιοδοντοπάθειες.

Θα πονέσω κατά την επίσκεψή μου στον οδοντίατρο;

Όχι, γιατί όλες οι θεραπευτικές ενέργειες πραγματοποιούνται με χρήση τοπικής αναισθησίας, εφόσον συμφωνεί και θέλει ο ασθενής.

Τι εννοούμε όταν λέμε αποτελεσματική στοματική υγιεινή;

Εννοούμε το σωστό βούρτσισμα των δοντιών με την οδοντόβουρτσα, το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια και τη χρήση στοματικού διαλύματος 2 φορές την ημέρα τουλάχιστον.

Χρησιμοποιούμε αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα;

Μόνο όταν μας το συστήνει ο οδοντίατρος και για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται ότι είναι απαραίτητο. Η αλόγιστη χρήση του προκαλεί χρωματισμό των δοντιών, βλάβες σε δόντια και στοματικό βλεννογόνο.

Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ). Το βραδινό είναι το σημαντικότερο.

Η οδοντόβουρτσα

Χρησιμοποιούμε μαλακή οδοντόβουρτσα, με πυκνούς θυσάνους τριχών, πλαστικές τρίχες, με επίπεδη την ελεύθερη επιφάνεια των τριχών. Αλλάζουμε οδοντόβουρτσα, όταν οι τρίχες της αρχίσουν να ανοίγουν.

Η οδοντόκρεμα

Σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία από οδοντόκρεμες, αναλόγως σχεδιασμένες για την καταπολέμηση της τερηδόνας, της ουλίτιδας, της περιοδοντίτιδας, της πέτρας, για την απομάκρυνση των χρωστικών και την εξάλειψη των ευαισθησιών. Η κατάλληλη οδοντόκρεμα συστήνεται από τον Οδοντίατρο.

Πώς βουρτσίζουμε τα δόντια και πόσο διαρκεί το σωστό βούρτσισμα;

Βάζοντας μικρή ποσότητα οδοντόπαστας στην οδοντόβουρτσα, τοποθετούμε τις τρίχες με γωνία 45 μοιρών σε σχέση με τα δόντια, ώστε ένα μέρος των τριχών να ακουμπά στα ούλα και ένα μέρος στο δόντι. Ωθούμε τις μύτες των τριχών κάτω από τα ούλα. Με μικρές κινήσεις (σχεδόν σαν δόνηση) κουνάμε τις τρίχες, 6-7 φορές για κάθε επιφάνεια, και απομακρύνουμε την πλάκα που έχει αναπτυχθεί. Βουρτσίζουμε όλες τις οδοντικές επιφάνειες. Καθαρίζουμε και την άνω επιφάνεια της γλώσσας. Πρέπει να  διαρκεί τουλάχιστον 3-5 λεπτά.

Τι είναι η ουλίτιδα;

Είναι φλεγμονή των ούλων. Τα ούλα πρήζονται και αιμορραγούν. Μπορεί να παρατηρείται και κακοσμία.

Πού οφείλεται η ουλίτιδα;

Οφείλεται στα μικρόβια, που «φωλιάζουν» στη σχηματισμένη οδοντική τρυγία (πέτρα), η οποία έρχεται σε επαφή με τα ούλα. Η έλλειψη αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής, καθώς και οι κακότεχνες εμφράξεις (σφραγίσματα) και οι κακότεχνες προσθετικές εργασίες (στεφάνες, γέφυρες κ.λπ.), συμβάλλουν στη δημιουργία τρυγίας.

Πώς θεραπεύεται η ουλίτιδα;

Με τον επαγγελματικό οδοντιατρικό καθαρισμό (αποτρύγωση).

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Είναι φλεγμονή τόσο των ούλων, όσο και του φατνιακού οστού (οστό των γνάθων, που στηρίζει τα δόντια). Αποτελεί την εξέλιξη της ουλίτιδας.

Θεραπεύεται η περιοδοντική νόσος;

Ναι, με την εφαρμογή συντηρητικών και χειρουργικών τεχνικών. Αρχικά, επιδιώκεται η απομάκρυνση της φλεγμονής με αποτρύγωση και ριζική απόξεση και η εκπαίδευση του ασθενούς σε ένα νέο πρόγραμμα βελτίωσης της στοματικής του υγιεινής. Στις περιπτώσεις που, λόγω της βαρύτητας της νόσου, η συντηρητική θεραπεία δεν είναι αρκετή, το πρόβλημα επιλύεται με τη βοήθεια μιας μικρής χειρουργικής επέμβασης.

Προλαμβάνεται η περιοδοντική νόσος;

Ναι! Η αποτελεσματική στοματική υγιεινή, η διακοπή ή ελάττωση του καπνίσματος, καθώς και ο τακτικός έλεγχος στον οδοντίατρο συντελούν στη διατήρηση υγιών περιοδοντικών ιστών.

Η στοματική υγεία επηρεάζει την καρδιά;

Σε ασθενείς που πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, το υψηλό μικροβιακό φορτίο της στοματικής κοιλότητας μπορεί, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, να φτάσει στην καρδιά (στη μιτροειδή βαλβίδα, ως επί το πλείστον), προκαλώντας λοίμωξη (ενδοκαρδίτιδα), με δυσάρεστες συνέπειες.

Η στοματική υγεία επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Κλινικές μελέτες σε έγκυες που έπασχαν από περιοδοντική νόσο και δεν έκαναν θεραπεία πριν από τον τοκετό, έδειξαν ότι είχαν πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρο ή λιποβαρές νεογνό.

Γιατί είναι σημαντικά τα παιδικά δόντια;

 • Κατ’ αρχήν, διότι είναι απαραίτητα για τη μάσηση της τροφής.
 • Δόντια χαλασμένα επηρεάζουν τη γενική υγεία και τη διάθεση του παιδιού, προκαλώντας πόνο και, μερικές φορές, πυρετό.
 • Τα δόντια είναι απαραίτητα για την ομιλία, ιδιαίτερα κατά την ηλικία που τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε.
 • Τα παιδικά δόντια διατηρούν τους χώρους πού θα χρειαστούν τα μόνιμα δόντια.
 • Συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων.
 • Γερά παιδικά δόντια δίνουν ένα όμορφο χαμόγελο στο παιδί και το βοηθούν στην εικόνα πού έχει για τον εαυτό του.
 • Τα χαλασμένα νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα, στο οποίο και τα μόνιμα δόντια, όταν έρθουν, χαλάνε αμέσως. Γι’ αυτό, τα νεογιλά δόντια είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της επικείμενης αλλαγής είναι σοβαρό λάθος.
 • Κατ’ αρχήν, διότι είναι απαραίτητα για τη μάσηση της τροφής.
 • Δόντια χαλασμένα επηρεάζουν τη γενική υγεία και τη διάθεση του παιδιού, προκαλώντας πόνο και, μερικές φορές, πυρετό.
 • Τα δόντια είναι απαραίτητα για την ομιλία, ιδιαίτερα κατά την ηλικία που τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε.
 • Τα παιδικά δόντια διατηρούν τους χώρους πού θα χρειαστούν τα μόνιμα δόντια.
 • Συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων.
 • Γερά παιδικά δόντια δίνουν ένα όμορφο χαμόγελο στο παιδί και το βοηθούν στην εικόνα πού έχει για τον εαυτό του.
 • Τα χαλασμένα νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα, στο οποίο και τα μόνιμα δόντια, όταν έρθουν, χαλάνε αμέσως. Γι’ αυτό, τα νεογιλά δόντια είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της επικείμενης αλλαγής είναι σοβαρό λάθος.
 • Πώς μπορώ να προστατεύσω τα δόντια του παιδιού μου;

  Ο ενδεδειγμένος τρόπος προστασίας των δοντιών είναι η εφαρμογή σωστών μέτρων πρόληψης από πολύ μικρή ηλικία. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των δοντιών, τη σωστή διατροφή, τη χρήση φθορίου, προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών σε όποια δόντια χρειάζονται και τις συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας. Στόχος σας πρέπει να είναι η διατήρηση της υγείας των δοντιών μέχρι την ηλικία των 16-18 ετών. Εάν το πετύχετε αυτό, τότε το παιδί σας θα έχει σε όλη του τη ζωή γερά δόντια.

  Πότε μπορώ να κάνω λεύκανση;

  Η λεύκανση ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσχρωμίας των δοντιών που υπάρχει εκ γενετής, όπως η ατελής αδαμαντινογένεση, σε διάφορες κηλίδες στην αδαμαντίνη, δηλαδή στο σμάλτο των δοντιών, που είναι επίκτητες ή οφείλονται στο κάπνισμα, σε δυσχρωμία που οφείλεται σε ατελή απονεύρωση δοντιού, σε τροφές και ποτά, σε λήψη ορισμένων φαρμάκων και σε τραύμα δοντιών. Επίσης, η λεύκανση μπορεί να εφαρμοστεί έπειτα από την επιθυμία ενός ατόμου για βελτίωση της αισθητικής του χρώματος των δοντιών του, χωρίς να έχει απαραίτητα κάποια από τις προαναφερόμενες δυσχρωμίες.

  Η λεύκανση γίνεται στο ιατρείο ή στο σπίτι;

  Υπάρχουν δύο τεχνικές λεύκανσης. Η πρώτη γίνεται στο ιατρείο, πραγματοποιείται από ειδικές συσκευές λεύκανσης και ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία συνήθως, η οποία διαρκεί μιάμιση ώρα. Η δεύτερη μέθοδος πρόκειται για τη λεύκανση στο σπίτι, στην οποία χρησιμοποιούνται ειδικοί εξατομικευμένοι νάρθηκες από διαφανές πλαστικό υλικό, στους οποίους τοποθετείται η λευκαντική ουσία, σε ποσότητα και συχνότητα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Σε περιπτώσεις έντονης δυσχρωμίας των δοντιών, σύμφωνα με την κρίση του οδοντιάτρου, μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός των δύο τεχνικών.

  Είναι η λεύκανση των δοντιών επώδυνη;

  Η λεύκανση είναι σε γενικές γραμμές μια ανώδυνη διαδικασία. Σε ορισμένα άτομα, μπορεί να δημιουργήσει ευαισθησία στα δόντια. Η ευαισθησία αυτή παρέρχεται με τη διακοπή της λεύκανσης για κάποιες ημέρες ή με τη μείωση της συγκέντρωσης του λευκαντικού παράγοντα.

  Σε πόσες μέρες έχει αποτέλεσμα η λεύκανση;

  Τα αποτελέσματα της λεύκανσης εμφανίζονται άμεσα, εάν η μέθοδος εκλογής είναι η λεύκανση στο ιατρείο. Όσον αφορά τη λεύκανση στο σπίτι, η αλλαγή στο χρώμα των δοντιών είναι εμφανής από τις πρώτες 2-3 εφαρμογές του υλικού.

  Πόσο διαρκεί η λεύκανση;

  Η διάρκεια της διαδικασίας της λεύκανσης διαφέρει από άτομο σε άτομο και υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση από 2 έως 6 εβδομάδες, ανάλογα με το βαθμό της δυσχρωμίας των δοντιών και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όσο πιο σκούρο είναι το αρχικό χρώμα των δοντιών, τόσο αυξάνεται η διάρκεια της λεύκανσης.

  Πόσο κοστίζει η λεύκανση;

  Το κόστος της λεύκανσης εξαρτάται από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί, από την ποσότητα των υλικών που θα καταναλωθούν και φυσικά από τη διάρκεια της διαδικασίας. Γενικά, η λεύκανση των δοντιών είναι μία προσιτή μεθοδολογία, με θεαματικά αποτελέσματα!

  Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

  Αποτελούν τον πιο σύγχρονο τρόπο αντικατάστασης δοντιών. Είναι πολύ ασφαλή, με πολύ καλή μακροχρόνια πρόγνωση. Είναι κατασκευές κυρίως από τιτάνιο, που μιμούνται τη ρίζα του φυσικού δοντιού.

  Τι συμβαίνει όταν χαθεί ένα δόντι;

  • Περιορισμένη ικανότητα μάσησης.
  • Μετακίνηση γειτονικών και ανταγωνιστών δοντιών.
  • Απώλεια περισσότερου οστού, που οδηγεί σε ατροφία γνάθων και, κατά συνέπεια, σε αισθητικές αλλαγές στο πρόσωπο. 

  Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων;

  • Δεν απαιτείται τροχισμός στα παρακείμενα δόντια.
  • Έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας, σε σχέση με άλλες θεραπευτικές επιλογές.
  • Εμποδίζουν περαιτέρω απώλεια πολύτιμου οστού.
  • Συντελούν στο να βελτιώσουν ποιότητα ζωής, ψυχολογία, αυτοπεποίθηση.
  • Οδηγούν, ανάλογα με τον αριθμό τους, είτε σε μια πιο σταθερή οδοντοστοιχία, είτε σε μια ακίνητη εργασία.
  • Θα πρέπει πάντα να συζητείται με το θεράποντα γιατρό η λύση των εμφυτευμάτων, αφού συνεκτιμηθεί με όλες τις άλλες θεραπευτικές δυνατότητες αποκατάστασης ενός στόματος.

  Πώς τοποθετούνται τα εμφυτεύματα;

  Με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Μένουν 6 μήνες, ανάλογα με το περιστατικό, μέχρι να γίνει οστεοενσωμάτωση. Στο μεταξύ, μπορεί να τοποθετηθεί μια προσωρινή γέφυρα (ειδικού τύπου, χωρίς τρόχισμα δοντιών), μερική ή ολική οδοντοστοιχία. Σε πολλές περιπτώσεις, αν κριθεί ότι η αρχική σταθερότητα των εμφυτευμάτων είναι ικανοποιητική, μπορεί να γίνει η άμεση μη λειτουργική φόρτιση, αποκατάσταση εμφυτευμάτων.

  Είναι επώδυνη η όλη διαδικασία;

  Μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως όχι. Ο πόνος μετά την εμφύτευση και μόνο για μία έως δύο μέρες είναι ήπιος έως λίγο εντονότερος, ο οποίος αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με παυσίπονα (όσο περίπου ο πόνος της εξαγωγής). Μπορεί, επίσης, να γίνει ταυτόχρονη εξαγωγή ενός κατεστραμμένου δοντιού και μαζί εμφύτευση (υπό κάποιες προϋποθέσεις).

  Πόσο καιρό ή χρόνια διατηρούνται τα εμφυτεύματα;

  Αν όλες οι προϋποθέσεις ήταν καλές και το εμφύτευμα ενσωματώθηκε γερά, το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνά το 97% μετά τα δέκα χρόνια.

  Είναι τα εμφυτεύματα για όλους;

  Τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους ενήλικες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση του οδοντιάτρου να τα βάλει, που έχουν να κάνουν με τη γενική υγεία του ασθενή. Προβλήματα υγείας όπως η οστεοπόρωση ή η χορήγηση ενδοφλέβιας αγωγής, ή τέλος, ο μη ελεγχόμενος διαβήτης τύπου ΙΙ, θα πρέπει να μελετώνται προσεκτικά πριν την τοποθέτηση. Επίσης, ο βρουξισμός (τρίξιμο) μπορεί να αποτελέσει ένα παράγοντα αποτυχίας. Ακόμη, αντένδειξη είναι και οι βαρείς καπνιστές. Σημαντικά επίσης είναι η ποσότητα και η ποιότητα του οστού και η καλή στοματική υγεία.

  Πόσο κοστίζει το εμφύτευμα;

  Το κόστος διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Θα πρέπει να πάρετε μια εκτίμηση του τελικού κόστους από τον οδοντίατρο, αφού εκείνος θα αποφασίσει το σχέδιο θεραπείας που είναι κατάλληλο για εσάς. Μερικοί από τους παράγοντες είναι: ο απαιτούμενος αριθμός, το είδος των εμφυτευμάτων, το είδος της προσθετικής εργασίας, καθώς και επιπρόσθετες διαδικασίες και θεραπείες, που μπορεί να κριθούν απαραίτητες για τη σωστή θεραπεία με εμφυτεύματα, όπως π.χ. οστικά μοσχεύματα, μεμβράνες. Πάντως, το φαινομενικό αυξημένο κόστος, σε σχέση με τις συμβατικές εργασίες, αντισταθμίζεται με τα πολλά πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων και τη διάρκειά τους στα χρόνια.

  Τι είναι η όψη πορσελάνης;

  Η όψη πορσελάνης είναι ουσιαστικά ένα λεπτό κεραμικό κέλυφος (πορσελάνη), που τοποθετείται στην μπροστινή πλευρά του δοντιού. Οι όψεις πορσελάνης συνήθως χρησιμοποιούνται για την συγκάλυψη δυσχρωμιών, φωτίζουν τα δόντια και βελτιώνουν το χαμόγελο.

  Πώς οι όψεις πορσελάνης μπορούν να βελτιώσουν το χαμόγελό μου;

  Επιδιορθώνουν τις μικρές ατέλειες και ελλείψεις των δοντιών.
  Καλύπτουν τα δόντια που έχουν χρωματιστεί ή έχουν ξεθωριάσει.
  Πραγματοποιούν αλλαγές στο χρώμα των δοντιών που έχουν μόνιμους λεκέδες.
  Κλείνουν τα κενά μεταξύ των δοντιών.

  Πόση διάρκεια ζωής έχουν οι όψεις πορσελάνης;

  Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι όψεις πορσελάνης διαρκούν αρκετά, συνήθως 10-15 χρόνια.

  Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η τοποθέτηση όψεων πορσελάνης;

  • Για την αλλαγή χρώματος και σχήματος των δοντιών.
  • Για δόντια πολύ μικρά, πολύ μεγάλα ή δόντια με ανισόπεδες επιφάνειες.
  • Για δόντια που έχουν χρωματιστεί από λήψη τετρακυκλινών ή τραυματισμών.
  • Για ασθενείς που δεν θέλουν να υποβληθούν σε ορθοδοντική θεραπεία.

  Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα της τοποθέτησης όψεων πορσελάνης;

  • Δεν απαιτείται αναισθησία.
  • Έχουν άριστα αισθητικά αποτελέσματα.
  • Είναι διαφανή, με αποτέλεσμα να δημιουργούν την αίσθηση φυσικού δοντιού.
  • Έχουν ελάχιστη έως μηδενική απορρόφηση χρωστικών ουσιών

  Ποια είναι τα συνήθη μειονεκτήματα της τοποθέτησης όψεων πορσελάνης;

  • Η πιθανή εμφάνιση αλλαγής της ομιλίας, για μικρό χρονικό διάστημα.
  • Πως αντενδείκνυνται σε ασθενείς με βρουξισμό.
  • Το υψηλό κόστος τους
  • Το ότι, σε πιθανό κάταγμα, πρέπει να γίνει αντικατάστασή τους.

  Η τοποθέτηση όψεων πορσελάνης είναι επώδυνη;

  Η διαδικασία τοποθέτησης των όψεων είναι ανώδυνη.

  Τι θα πρέπει να προσέξω μετά την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης;

  Μετά την τοποθέτησή τους, θα χρειαστεί:
  • Να αποφύγετε τη μάσηση τροφών τις 2 πρώτες ώρες μετά την τοποθέτησή τους, για λόγους σωστής συγκόλλησης.
  • Να βουρτσίζετε συχνά τα δόντια σας, τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως.
  • Να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.
  • Να κάνετε χρήση στοματικού διαλύματος που δεν περιέχει χλωρεξιδίνη.
  • Να αποφύγετε το δάγκωμα των νυχιών σας, το μάσημα πάγου, το δάγκωμα μολυβιού ή άλλων σκληρών αντικειμένων.

  Μπορώ να κάνω λεύκανση μετά την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης;

  Καλό θα ήταν η λεύκανση να προηγηθεί των όψεων πορσελάνης, διότι η λεύκανση δεν ασπρίζει τις όψεις πορσελάνης, παρά μόνο τα φυσικά δόντια.

  Πόσες επισκέψεις απαιτούνται για την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης;

  Συνήθως, για την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης απαιτούνται 4 επισκέψεις στον οδοντίατρο. Μερικές φορές, για πολύπλοκα περιστατικά, απαιτούνται περισσότερες.

  Γιατί να προτιμήσω την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης, αντί για τις όψεις ρητίνης;

  Οι όψεις πορσελάνης:
  • Απορροφούν ελάχιστα χρωστικές ουσίες.
  • Έχουν άριστα αισθητικά αποτελέσματα.
  • Έχουν σαφέστατα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

  Μετά από εξαγωγή δοντιού τι κάνω;

  Για την καλύτερη επούλωση της πληγής και την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Κρατήστε το τολύπιο βάμβακος ή τη γάζα που τοποθετήθηκε στο τραύμα σε αυτή τη θέση, δαγκώνοντας, επί 30 λεπτά. Εάν η αιμορραγία συνεχιστεί, τοποθετήστε νέο, για 60 λεπτά ακόμη. Για να ελαχιστοποιήσετε την περαιτέρω αιμορραγία, αποφύγετε την άσκηση και καθίστε σε όρθια θέση. Εάν η αιμορραγία επιμείνει περισσότερο από 24 ώρες, επιβάλλεται να προσέλθει ο ασθενής στο ιατρείο.

  • Εάν μετά την εξαγωγή παρουσιασθεί οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του τραύματος, συνιστάται η τοποθέτηση παγοκύστης εξωστοματικά, για διάστημα μιας ώρας, με περιοδικές εφαρμογές ανά 10 λεπτά και διάρκεια της εφαρμογής 5 λεπτά. Μετά την πάροδο 36 ωρών, ο πάγος δεν έχει πια επίδραση. Σε περίπτωση δυσκαμψίας της γνάθου, μην ανησυχήσετε, είναι μια φυσιολογική αντίδραση ύστερα από χειρουργική επέμβαση εξαγωγής δοντιού.

  • Για την πρόληψη του πόνου, θα χρειασθεί ο ασθενής να πάρει παυσίπονο πριν την επέμβαση (όχι ασπιρίνη) και, αν μετά την επέμβαση ο πόνος συνεχίζεται, η δόση επαναλαμβάνεται μετά από 4 ώρες. Η λήψη αντιβιοτικών γίνεται, εφόσον συστήνεται από τον οδοντίατρο.

  • Αποφύγετε να πίνετε υγρά με καλαμάκι, ώστε να μην προκληθεί αιμορραγία. Προσπαθήστε να τρώτε μόνο μαλακές τροφές χλιαρές ή κρύες και όχι ζεστές και σκληρές. Παράλληλα, αποφύγετε τη μάσηση από τη μεριά της εξαγωγής. Η μάσηση θα χρειασθεί τα επόμενα τρία 24ωρα να γίνεται από το αντίθετο της εξαγωγής ημιμόριο.

  • Σε ασθενείς που είναι καπνιστές, συνιστάται να αποφύγουν το κάπνισμα για τουλάχιστον 12 ώρες μετά την εξαγωγή.

  • Αποφύγετε να ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό ή διάφορα αντισηπτικά. Έτσι αυξάνεται η αιμορραγία και καθυστερεί η επούλωση. Μετά το πρώτο 24ωρο γίνονται πλύσεις με αλατούχο νερό, 3 φορές την ημέρα επί 4-5 ημέρες και ο καθαρισμός των δοντιών γίνεται κανονικά με ήπιες κινήσεις.

  • Σε ασθενείς που χρησιμοποιούν οδοντοστοιχίες, κρίνεται σκόπιμο να μην τοποθετούνται για 24 ώρες μετά την εξαγωγή.

  • Σε περίπτωση που αισθανθείτε ναυτία ή τάση για εμετό μετά τη χειρουργική επέμβαση, διακόψετε το αναλγητικό ή αντιβιοτικό για 1 ώρα τουλάχιστον. Πιείτε γουλιά-γουλιά ένα αναψυκτικό ή τσάι για 15 λεπτά. Όταν η ναυτία υποχωρήσει, μπορείτε να καταναλώσετε στέρεες τροφές και να συνεχίσετε τη  φαρμακευτική σας αγωγή. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα με τον οδοντίατρό σας.

  • Είναι πιθανόν να εμφανιστούν άλλες παροδικές επιπλοκές, όπως μούδιασμα του χείλους, μούδιασμα της γλώσσας, πυρετός, πόνος κατά την κατάποση, παροδική δυσκολία διάνοιξης του στόματος κ.ά., για τα οποία θα έχετε ενημερωθεί πριν την εξαγωγή. Σε περίπτωση που τα φαινόμενα επιμείνουν, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας.

  • Τα ράμματα (που δεν είναι αυτοαπορροφούμενα) αφαιρούνται συνήθως 10 ημέρες μετά την εξαγωγή.

  • Θυμηθείτε πως, σε περίπτωση που σηκωθείτε ξαφνικά, υπάρχει πιθανότητα να ζαλιστείτε. Αν είστε ξαπλωμένος/η και θέλετε να σηκωθείτε, φροντίστε να μείνετε καθισμένος/η για ένα λεπτό, πριν σηκωθείτε όρθιος/α.

  Μη διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε για οτιδήποτε θεωρήσετε αναγκαίο και θα έχετε απάντηση το συντομότερο.